آموزش برنامه نویسی جنگو ( دوره جنگو کوئرا کالج)
آموزش جنگو
اگر جزء افرادی هستید که با زبان برنامهنویسی پایتون کار میکنند، احتمالا تا الان علاقمند شدهاید که از این زبان برای ایجاد یک وبسایت استفاده کنید. ممکن است با فریمورک جنگو آشنایی داشته و یا ضرورت یادگیری آن را حس کرده باشید. در ادامه دلایل اهمیت یادگیری و آموزش جنگو را با شما به اشتراک گذاشتهایم.
جنگو چیست؟
جنگو (Django) یک فریمورک پایتونی است که از آن برای ایجاد وبسایتهای مختلف استفاده میشود.
فریمورک چیست؟
اساسا فریمورک ساختاری است که براساس یک معماری خاص و با استفاده از یک زبان برنامهنویسی به همراه یک سری کتابخانه و کد ایجاد میشود و به ما این اجازه را میدهد که با استفاده از امکاناتی که در اختیار ما قرار میدهد، سریعتر به هدف موردنظر خود برسیم.
فرض کنید که قرار است از زبان پایتون برای ایجاد یک وبسایت استفاده کنید، اگر از فریمورک جنگو استفاده نکنید، مجبور خواهید بود هر چیزی که جنگو بهصورت آماده در اختیارتان قرار میدهد را خودتان از ابتدا پیادهسازی کنید.
این موضوع قطعا باعث کند شدن روند توسعه پروژه شما میشود. همچنین با توجه به اینکه فقط خودتان یا افراد معدودی در حال توسعه پروژه هستید، باگهای ناخواسته زیادی در پروژه شما ایجاد میشود.
در مقابل، توسعه فریمورکی مثل جنگو بهدلیل اوپن سورس بودن، توسط چندین هزار برنامهنویس انجام میشود و درصورتیکه باگی وجود داشته باشد، سریعا برطرف میشود. همچنین بدون اینکه نیاز به دوبارهنویسی خیلی از بخشها داشته باشید، میتوانید بهسادگی از ویژگیهای جنگو استفاده کرده و بخش موردنظر خود را در پروژه پیاده کنید.
در طول آموزش جنگو عملا مشاهده خواهید کرد که چگونه جنگو به شما کمک میکند تا وبسایتهایی که در ذهن دارید را بهسرعت، پیادهسازی کنید.
تاریخچه جنگو
پیش از شروع آموزش جنگو بد نیست کمی درباره تاریخچه آن نیز اطلاعات داشته باشید. جنگو که در ابتدا یک پروژه داخلی در روزنامه Lawrence Journal-World بود، در سال 2003 توسط Adrian Holovaty و Simon Willison شکل گرفت.
این پلتفرم برنامهنویسی در جولای سال 2005 به بازار عرضه و به یاد موسیقیدان و نوازندهای به نام Django Reinhardt، Django نامیده شد. جنگو در همان سال، عملا نشان داد که بهراحتی توانایی مدیریت سایتهای پرترافیک را دارد.
در حال حاضر جنگو یکی از پروژههای برنامهنویسی متنباز محسوب میشود که برنامهنویسان و توسعهدهندگان زیادی از سراسر دنیا، برای افزودن قابلیتهای نرمافزاری جدید به آن تلاش میکنند.
فلسفه طراحی جنگو
ازجمله مهمترین اصول فلسفه طراحی کتابخانه جنگو، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
استقلال نسبی مؤلفههای مختلف
جنگو بهگونهای طراحی شده است که هرکدام از عناصر و مؤلفههای آن، از یکدیگر استقلال نسبی داشته باشند.
کدنویسی کمتر
کدنویسی کمتر در جنگو، مترادف با چرخه سریعتر توسعه نرمافزار خواهد بود.
اصل عدم تکرار
در برنامهنویسی وب، توسط جنگو، توصیه میشود که هرکدام از ماژولهای برنامه، بهجای اینکه در بخشهای مختلف برنامه کاربردی تحتوب تکرار شوند، تنها در یک بخش نوشته شوند.
توسعه سریع
جنگو به برنامهنویسان و توسعهدهندگان اجازه میدهد تا در کوتاهترین زمان ممکن، برنامههای کاربردی را توسعه دهند.
طراحی تمیز
کدهای برنامهنویسی جنگو در پایتون، بسیار خوانا و تمیز طراحی شدهاند. جنگو برنامهنویسان و توسعهدهندگان را تشویق میکند تا از قواعد استاندارد توسعه برنامههای کاربردی تحت وب تبعیت کنند.
مزایای جنگو
یکی از موضوعاتی که پیش از شروع آموزش جنگو میتواند برای شما جذاب باشد، مزایای استفاده از این فریمورک است.
کامل بودن
جنگو به همه موارد لازم در توسعه اپلیکیشن توجه کرده است و با ارائه مستندات مفصل و استانداردهای طراحی اصولی، برنامهنویسان را در همه جوانب روند توسعه وب یا اپلیکیشن پشتیبانی میکند. استفاده از جنگو در برنامهنویسی پلتفرمهای کسبوکارهای امروزی بسیار رایج است، زیرا میتواند خیال آنها را از بابت روند روبهگسترش پلتفرمهای آنلاینی که دارند، راحت کند.
امن بودن
جنگو با شعار انجام کارهای درست طراحی شده است و در حوزه امنیت، شما را از بسیاری از اشتباهات رایج امنیتی دور نگه میدارد. اگر از جنگو استفاده میکنید، نگران مواردی مانند امنیت حسابهای کاربری و اطلاعات کاربران ورودی (Session) نباشید.
قابلیت حمل و توسعه در بسترهای مختلف
جنگو به زبان پایتون نوشته شده است و به همین دلیل مستقل از سرور، بر روی سیستمهای مختلفی مانند ویندوز، لینوکس، مک و... قابلاجرا است. همچنین این فریمورک، بهخوبی توسط تأمینکنندگان خدمات میزبانی وب پشتیبانی میشود.
پرکاربرد بودن
برای ساخت انواع سایتها در زمینههای تولید محتوا، خبری، رسانههای اجتماعی و... میتوان از جنگو استفاده کرد. این فریمورک با فریمورکهای سمت کاربر (Client-Side) تعامل زیادی دارد و توانایی تبدیل محتوا در فرمتهای مختلف HTML، JSON، XML و... را دارد.
قابلیت نگهداری
جنگو قابلیت استفاده چندباره از کدها را فراهم کرده است و با جلوگیری از نوشتن کدهای تکراری، به میزان زیادی حجم کدها را کاهش میدهد. جنگو همچنین قابلیت گروهبندی کدهای مرتبط در یک ماژول را برای استفاده مجدد دارد.
مقیاسپذیری
این فریمورک قدرتمند توانایی پشتیبانی و توسعه پروژههای کوچک و تبدیل آنها به پروژههایی با ترافیک و حجم بالای اطلاعات را دارد. شرکتهای مطرح جهان برای توسعه بسیاری از ایدههای خود، جنگو را انتخاب میکنند.
پشتیبانی از دیتابیسها و سئو
جنگو از پایگاههای داده زیادی مانند MySql، Oracle، SQLite و... پشتیبانی میکند و باتوجهبه نوع پروژه، امکان استفاده از چندین پایگاه داده را بهطور همزمان فراهم میکند. جنگو در سئوی وبسایتها نیز کمک بسیاری میکند. آدرس صفحات در جنگو به شکل URL است و این مسئله باعث بهینهسازی سایت و بهبود سئو میشود.
انجمنهای پشتیبانی
برنامهنویسان زیادی در سراسر دنیا از جنگو استفاده میکنند. بنابراین سایتها و کانالهای ارتباطی زیادی وجود دارند که میتوانید از تجربه سایر کاربران در آنها استفاده کرده و سطح پروژه خود را ارتقا دهید و یا درصورت بروز مشکل، بهراحتی آن را حل کنید.
معایب جنگو
بااینکه Django یک فریمورک فوقالعاده است، اما معایبی هم دارد که ممکن است برای شما مشکلآفرین باشد و یا نباشد.
به سیستم ORM متکی است
سیستم ORM ارائه شده توسط Django کار با چندین دیتابیس و انجام عملیات مشترک پایگاه داده را برای توسعه دهندگان سادهتر میکند.
اگرچه این سیستم مورد استفاده توسط فریمورک وب، از ویژگیهای قدرتمند تعبیه شده توسط سایر سیستمهای ORM که به طور گسترده استفاده میشوند، برخوردار نیست. همچنین به توسعه دهندگان اجازه نمیدهد که به طور کامل از جعبه ابزار کامل Python SQL بهره مند شوند.
کاربرد جنگو چیست؟
سؤالی که در توضیح ضرورت یادگیری و آموزش جنگو پیش میآید این است که درعمل جنگو چه کاربردی دارد.
همان طور که گفته شد هدف استفاده از جنگو، سادهسازی فرآیند طراحی وب و اپلیکیشن است. دو استراتژی مهم در جنگو قابلیت توسعه سریع و فلسفه دوباره انجامش نده (Do not Repeat Yourself) هستند. توسعه سریع به این معنی است که میتوان چند بخش از پروژه را بهطور همزمان انجام داد و فلسفه DRY به معنی استفاده مجدد از کدها به منظور کاهش حجم کدهای تکراری است.
این فریمورک پیوسته درحال بهروزرسانی است و پکیجهای خود را در اختیار کاربران قرار میدهد تا تجربه خوبی در استفاده از جنگو داشته باشند و از تغییرات آن اذیت نشوند. جنگو ساختاری منعطف و البته سنگین دارد و بااینکه در انواع پروژهها قابلاستفاده است، اما بیشتر مناسب پروژههایی است که قصد توسعه و گسترش دارند. بنابراین ممکن است استفاده از جنگو برای پروژههای موقت و کوچک، بهینه نباشد. بسیاری از اپلیکیشنهای مطرح جهان مانند اینستاگرام، پینترست، یوتیوب و... بر پایه این فریمورک طراحی شدهاند.
برای یادگیری جنگو از کجا باید شروع کرد؟
برای استفاده از فریمورک جنگو باید با زبان پایتون و توابع آن آشنایی داشته باشید. همچنین آشنایی با مواردی مانند ساختار ذخیره دادهها در پایتون مانند Tuple، List و...، مفاهیم برنامهنویسی شیءگرا، JSON و REST APIs و مدیریت پایگاه داده و دستورات SQL برای یادگیری جنگو ضروری است. پایتون در حوزههای مختلف تکنولوژی کاربردهای فراوانی دارد و یادگیری فریمورک قدرتمندی مانند جنگو، میتواند موقعیتهای شغلی فراوانی را برای شما فراهم کند.