آموزش برنامه نویسی لاراول کوئرا کالج
اگر به شرکت در یک دوره آموزش لاراول (آموزش Laravel) و یادگیری آن فکر میکنید، حتما این سؤال برای شما هم پیش آمده است که چرا این فریمورک تا این اندازه محبوب است و از آن بهصورت گسترده در توسعه وباپلیکیشنها استفاده میشود.
در ادامه درباره این فریمورک محبوب و مزایای یادگیری آن صحبت خواهیم کرد. اما قبل از هر توضیحی، بهتر است ببینیم که از نظر برنامهنویسی، فریمورک چیست و چه کاربردی دارد.
فریمورک چیست؟
فریمورک (Framework) مجموعهای از کتابخانهها، استانداردها، دیزاین پترنها و قوانین کدنویسی است که در بستر یک چارچوب نرمافزاری در اختیار توسعهدهندگان قرار میگیرد. کدها و دستورات ازپیشنوشتهشدهی بسیاری در فریمورکها وجود دارند که توسط توسعهدهندگان باتجربه و متخصص آماده شدهاند. بنابراین برنامهنویسان از فریمورکها بهعنوان بستری استاندارد برای توسعه سریع، امن و باکیفیت اپلیکیشنهای خود استفاده میکنند.
استفاده از فریمورک به توسعهدهندگان این امکان را میدهد که بهجای اینکه فقط بر کدنویسی برنامه خود تمرکز کنند، بخشی از تمرکزشان را بر روی منطق تجاری اپلیکیشن خود بگذارند. استفاده از فریمورک سرعت توسعه را افزایش میدهد، ثبات بیشتری فراهم میکند، ویژگیهای امنیتی را بهبود میبخشد و بار تعمیر و نگهداری کد را بهطرز قابلتوجهی کاهش میدهد.
فریمورک لاراول
لاراول یکی از محبوبترین فریمورکهای PHP برای ساخت اپلیکیشنهای وب است. این فریمورک متنباز که مبتنی بر معماری MVC است، کتابخانههای بسیار متنوعی دارد و از اغلب کتابخانههای فریمورک سیمفونی نیز استفاده میکند. لاراول همچنین سرویسهای مختلفی مانند احراز هویت، دسترسیهای کاربران، کنسول Artisan، پرداخت و صورتحساب، کش، مجموعهها و... را به برنامهنویسان ارائه میدهد.
لاراول از زمان آغاز به کار، موردعلاقه برنامهنویسان بوده و در این سالها از سایر فریمورکهای PHP مانند Zend ،Symfony و CodeIgniter پیشی گرفته است. باتوجهبه عملکرد، ویژگیها و مقیاسپذیری لاراول، این فریمورک انتخاب توسعهدهندگان حرفهای برای اجرای پروژههایشان است. لاراول سینتکس زیبا و ظریفی دارد و با استفاده از آن میتوان کدهای صریح و واضحی نوشت.
چرا لاراول را بهترین فریمورک PHP میشناسند؟
لاراول بهدلیل فیچرهای پیشرفته و ابزارهایی که توسعه برنامههای وب را تسهیل میکند، در صدر محبوبترین و پراستفادهترین فریمورکهای PHP قرار دارد. این فریمورک به توسعهدهندگان وب کمک میکند تا روند توسعه را ساده کنند.
در ادامه مزایای استفاده از لاراول که باعث شده است بسیاری آن را بهترین فریمورک PHP بشناسند، آورده شده است:
- استفاده از معماری MVC
- متن باز بودن
- یادگیری و بهروزرسانی آسان
- افزایش سرعت توسعه پروژه
- امنیت بالا
- آسانتر کردن اعمالی همچون احراز هویت (Authentication) ، مسیریابی (Routing) و Cache کردن
- استفاده از Remote Component
- افزایش چشمگیر سرعت کدنویسی
- توسعه برنامه بدون به خطر افتادن قابلیتها و کدهای قبلی برنامه
- محدود کردن Eloquent با استفاده از دستوراتی ساده
- قابلیت اجرای آزمایشهای متعدد مانند Unit Testing با استفاده از دستوراتی ساده
- قابلیت دسترسی آسان به Database توسط Migrationها
- خط فرمان فوقالعاده Artisan
- قابلیت ایجاد Packageهای مختلف
- استفاده از خصوصیت auto-loading
- استفاده از ابزار ORM
- استفاده از موتور Template Blade
این مزایا و ویژگیها احتمالا دلایل خوبی برای شروع یادگیری و شرکت در یک دوره آموزش لاراول هستند.
تاریخچه لاراول و سیر تکامل آن
در ادامه موضوع اهمیت آموزش لاراول (آموزش Laravel) بد نیست کمی هم به تاریخچه آن بپردازیم. در توسعه لاراول زمانی آغاز شد که تیلور اوتول (Taylor Otwell) شروع به یافتن جایگزینی برای فریمورک معروف Codeigniter کرد. در آن زمان، فریمورک CodeIgniter ویژگیهایی مانند اجازه کاربر و احراز هویت را نداشت. در ادامه رویدادهای مهم در تاریخ لاراول را با هم مرور کنیم.
نسخه 1 لاراول
در ژوئن 2011، نسخه بتای لاراول و یک ماه بعد، نسخه کاملشده آن منتشر شد. لاراول ۱ شامل مکانسیمهای Model ،View ،Session و Navigation بود، ولی نبود Controller در آن باعث شد تا این فریمورک از معماری MVC بهصورت واقعی پشتیبانی نکند.
نسخه 2 لاراول
در سپتامبر ۲۰۱۱، اوتول با انجام بهینهسازیهای متعدد لاراول 2 را منتشر کرد. از مهمترین تغییرات نسخه ۲ وجود کنترلرها بود که باعث شد لاراول رسما بهعنوان یک فریمورک MVC شناخته شود. سیستم قالببندی blade نیز در این نسخه به این فریمورک اضافه شد.
نسخه 3 لاراول
در سال 2012، سومین نسخه لاراول منتشر شد و محبوبیت زیادی در بین کاربران پیدا کرد. از ویژگیهای مهمی که به این فریمورک اضافه شده بود، استفاده از خط فرمان CLI بود که با نام artisan شناخته میشد. artisan امکانات بسیاری زیادی در اختیار توسعهدهندگان قرار میداد. پشتیبانی داخلی از مدیریت سیستم پایگاه داده و ابزارهای کنترلی آن (migrationها)، پشتیبانی از سیستم Packaging و اضافه شدن مستندات بسیار غنی در قالب سایت laravel.com بخشی از ویژگیهایی بود که در این نسخه از لاراول ارائه شد.
نسخه 4 لاراول
پس از موفقیتهایی که این فریمورک در نسخه سوم خود بهدست آورد، در سال ۲۰۱۳، چهارمین نسخه آن بر پایه کدهای Illuminate منتشر شد. این نسخه از لاراول بهصورت کامل مورد بازنویسی قرار گرفت. لاراول در این نسخه با پشتیبانی از سیستم Composer گام بلندی درجهت پیشرفت و سبقت از سایر رقیبان خود برداشت. همچنین امکاناتی مانند ارسال ایمیل به روشهای مختلف و پشتیبانی از حذف شدن با تأخیر رکوردهای بانک اطلاعاتی (Soft Deletion) از دیگر امکانات نسخه 4 لاراول بود.
نسخه 5 لاراول
در سال 2015، پس از گذشت دو سال از ارائه چهارمین نسخه از این فریمورک، نسخه 5 لاراول منتشر شد. این نسخه از لاراول از ویژگیهای متعددی پشتیبانی میکرد. پشتیبانی از سیستم برنامهریزی اجرای وظایف با استفاده از پکیج Scheduler، بهینهسازی assets، ساده شدن عملیات احراز هویت و همچنین ارائه ساختار درختی برای توسعه اپلیکیشنها بخشی از قابلیتهای اضافهشده به لاراول در نسخه 5 بود. این نسخه چندینبار مورد بهروزرسانی قرار گرفت و در هر یک از این بهروزرسانیها امکانات و ویژگیهای زیادی به آن اضافه شد.
نسخه 6 لاراول
پس از مدتی لاراول نسخه 6 خود را منتشر کرد. در این نسخه، بسیاری از نقصهای نسخه 5 برطرف و ویژگیهای جدیدی که قطعا موردانتظار طرفدارانش نیز بود، به آن اضافه شد. یکی از این ویژگیها، استفاده از Laravel Vapor بود.
نسخه 7 لاراول
نسخه 7 لاراول در اوایل سال 2020 منتشر شد و امکانات جدیدی به آن اضافه شد. یکی از موارد مهمی که در این نسخه اضافه شد، Sanctum بود که از آن برای احراز هویت بر پایه توکن استفاده میشود. همچنین، در این نسخه یک کلاینت HTTP بر پایهی Guzzle اضافه شد که با استفاده از آن میتوان درخواستهای HTTP را به راحتی ارسال کردید و همچنین در تستنویسی از آن استفاده کرد.
نسخه 8 لاراول
آخرین نسخه لاراول نسخه 8 است که نسبت به نسخه قبلی آن، تغییرات و بهبودهای چشمگیری پیدا کرده است. یکی از مواردی که در این نسخه به لاراول اضافه شده، Jetstream است که از آن برای پیادهسازی پنل مدیریت حساب کاربری به سادگی چند کلیک استفاده میشود.
نسخه 9 لاراول
آخرین نسخه لاراول یعنی نسخه ۹، بعد از گذشت یک سال و نیم نسبت به انتشار نسخه قبلی آن، در فوریه ۲۰۲۲ منتشر شد. در این نسخه از لاراول، نسخه ۸ پیاچپی به عنوان حداقل نیازمندی بیان شده و امکانات جدید و قدرتمندی چون استفاده از Symfony Mailer، Flysystem 3.x، نمایش جدید لیست روتها، معرفی صفحه ارور جدید و ... اضافه گردیده است. در این نسخه تغییرات اساسی در نوشتن accessorها و mutatorها، مایگریشنها، روتها و کنترلرها نیز اعمال شده است.
توسعهدهندگان این فریمورک همواره در تلاشند تا استفاده از این فریمورک را برای کاربران ساده و لذتبخشتر و سیر تکاملی و روبهپیشرفت آن را حفظ کنند. تاکنون بهروزرسانیهای زیادی پس از نسخه 9 لاراول ارائه و امکانات کاربردی و منحصربهفردی به آن اضافه شده است. یکی از عوامل اصلی محبوبیت لاراول در میان کاربران، همین بهروزرسانیهای مداوم است.
آیندهی لاراول
در ادامه موضوع آموزش لاراول (آموزش Laravel) باید کمی هم درباره آیندهی لاراول صحبت کنیم. توسعه وب با لاراول بهدلیل سادگی، وضوح و کارایی، تقاضای زیادی ازطرف جامعه توسعهدهندگان دارد. هرروزه برنامهنویسان بیشتری به لاراول علاقهمند شده و تعداد استفادهکنندگان از این فریمورک افزایش مییابد. مزایا و خصوصیات بسیار خوب این فریمورک و برتریهایی که نسبت به سایر فریمورکها دارد، آن را به یک گزینهی بسیار خوب برای برنامهنویسان تبدیل کرده است.
از آنجاییکه لاراول بیش از سایر فریمورکها از سمت مشاغل مختلف پذیرفته شده و در پروژهها از آن استفاده میشود و همچنین باتوجهبه پیشرفت چشمگیر و روند روبهرشدی که این فریمورک دارد، انتظار میرود آیندهی روشنی در انتظارش باشد.
آینده این فریمورک در دنیای توسعه وب میتواند دلیل دیگری برای شروع یادگیری و شرکت در یک دوره آموزش لاراول باشد.
آموزش Laravel در کوئرا کالج
اگر به آموزش لاراول علاقهمند هستید و تمایل دارید با محبوبترین فریمورک PHP آشنا شوید، دوره آموزش لاراول کوئرا کالج گزینه خوبی برای شما خواهد بود. این دوره آموزش لاراول مناسب توسعهدهندگانی است که به دنبال یک فریمورک MVC برای سرعت بخشیدن به روند توسعه خود هستند.